5 Nisan 2009 Pazar

DÜĞÜN PASTALARI TARİHİ

  • Dün düğün pastalarının başlangıç tarihinin Roma dönemine kadar uzandığından bahsetmiştim.Bugün de düğün pastalarının şeker ile tanışmasından bahsedicem.
  • Pastaları, oyuncaklarla dekore etme fikri kabul edilince, bütün Avrupa' nın büyük şefleri , hızla, daha fantastik dekorasyonlar hazırlama yarışına girdiler.Aralarında muazzam bir rekabet başladı. Her şef, kralın masasına yaraşır pastayı yapmak için çaba gösteriyordu.ŞEKER , ilk defa 17. y.y. ' da İtalya' da şekillendirildi.Giovanni Lorenzo Bernini, şekeri özel sanat alanında kullandı.17. y.y. sonlarında şekerle kaplanan pastalar, gelinlerin başında bölünmeye devam edildi.19. y.y.'ın sonlarına doğru düğün pastaları daha popüler hale geldi. Adının ''gelinin pastası '' olması, bu tarihlerde yapılan düğünlerde gelinin ne kadar çok ön plana çıktığı gösteriyor. İlk başlarda tek katlı yapılan pastalar, daha sonra yerlerini çok katlı pastalara bıraktılar.20. y.y.'ın başlarında pastalar, sütunlar üzerinde yükselmeye başladı.Bu gelenek, başlangıçta sadece kraliyet ailesi mensupları ve yüksek sosyeteye aitti.Ülkenin geri kalanı , dekore edilmiş tek kekleri görüntü olarak etkili kılmak için bir vazoyla yükseltirdi.''Nişan'', ''Düğün'', ve ''Sonsuzluk'' olarak üç yüzüğü simgeleyen bu üç katlı yuvarlak pastalar , giderek gelenekselleşti.Ancak daha sonraları ihtiyaça göre daha fazla katlara ihtiyaç duyulmuş.Günümüzde düğün pastalarındaki süslemeler, pastayı yapan kişinin üretkenliği, gelin ve damadın istekleri ve gelenekler yoluyla şekillenir.
  • KAYNAK: ALBAKTÜEL PASTACILIK DERGİSİ

Hiç yorum yok: